Kako da organizujete mali stan?

Boje zidova

Kada su u pitanju stanovi manjih kvadratura, izbor boja za zidove je od izuzetne važnosti za uređivanje stana. Nećete pogrešiti ako sve prostorije ofarbate jednom nijansom , jer se na taj način postiže efekat kontinuiranog prostora. Preporuka je da to budu blagi tonovi koji neće činiti prostorije manjim nego što jesu. Ukoliko odaberete svetliju paletu tonova, prostor će biti svetao i delovaće prostranije. Ako se odlučite za kombinaciju „jačih“ boja, obratite pažnju na slaganje boja, ali neka ne bude više od dve boje.

Podne obloge

U malim stanovima je najbolje da pod bude isti u celom stanu. U kuhinjskom delu i kupitalu, bilo bi idealno odabrati pločice manjih dimenzija jer se bolje mogu uklopiti u mali prostor. Ako se odlučite za parket ili laminat za ostatak stana, savetujemo da isti bude tamnije i punije boje, jer ostavlja utisak prostranosti. Obratite pažnju da tekstura poda ne bude suviše šarena i razigrana!

Nameštaj

Za manje stanove idealan je multifunkcionalan nameštaj: garniture sa mehanizmom za izvlačenje i  kutijom za posteljinu, kreveti na sprat, sklopivi radni stolovi, fotelja koja se rasteže u krevet…  Treba izbegavati velike i masivne komade nameštaja.

Osvetljenost stana

Lepo je da mali stanovi imaju puno prirodne svetlosti , ali ako to nije slučaj, vi ga možete vizuelno povećati sa nekoliko strateški raspoređenih lampi (hodnik, kuhinja, otvorene police), i sa dobro pozicioniranim ogledalima zbog reflektovanja svetlosti. Nemojte stavljati velike lustere koji mogu „ometati prolazak” kroz stan.

Police

U malom stanu prostora uvek fali, ali to možete kompenzovati vertikalnim policama tj. policama na zidu koje se protežu skroz do plafona . Automatski oslobađate prostor u donjim delovima za druga rešenja i dodatne komade nameštaja koji su Vam neophodni.

P.S. U malim prostorima treba izbegavati intenzivne i dominatne uzorke na tapetama, prekrivačima i tkaninama, jer će smanjiti prostor.

Pročitajte i ostale savete