Stan je uvek investicija broj 1!

Nema tu nedoumice – uvek ste na dobitku kupovinom stana. Nekretnina je ta koja vam može doneti prihod ili u, najmanju ruku, povratiti uloženo. Gotovo i da nema primera da je vrednost neke nekretnine pala, osim u slučajevima koji realno ne zavise od vas, kao što su elementarne nepogodne, potresi na svetskim berzama.

U Srbiji, stan je uvek investicija, nikako trošak. To je pe svega – sigurnost za vašu porodicu, jer imate osnovno za život – krov nad glavom, ali tu vam je još opcija na raspolaganju  – možete da ga izdajete i tim novcem, recimo, otplaćujete ratu za stambeni kredit ili da ga ulažete u novi stan. Dakle, promašaja nema.

Nekretnina = Pametno Ulaganje

Kod odabira i kupovine stana koji želite da vam bude, pre svega, investicija, dakle da ga izdajete ili da budete sigurni da će i u budućnosti njegova vrendost da raste, treba da vodite računa o više elemenata:

  • lokacija – kažu da je staro pravilo da vrednost stana, pored kvaliteta gradnje, određuje lokacija i u tom slučaju uvek je važno da stan bude na mestima koja su frekventna, u blizini fakulteta (veliki broj studenata odlučuje se na iznajmljivanje ili kupovinu stana), tržnih cenatra (njihova blizina povećava cenu kvadrata) i konačno – biznis parkova ili poslovnih cenatara (veliki broj ljudi koji rade tu kao pogodnost traže stan u blizini radnog mesta)
  • urbanistički planovi – ne samo ono što je već izgrađeno, već  i ono što je u planu da se gradi  može itekako da poveća vrednost stana. Zbog toga je važno da se raspitate šta predviđa urbanistički plan za deo grada u kojem želite da kupite nekretninu, šta je u planu da se gradi – škole, bolnice, tržni centri, biznis parkovi, dakle svi oni  infrastrukturni objekti koji povećavaju vrednost nekretnine.

Grading u  ponudi ima stanove koji  su na lokacijama u onim delovima Kragujevca koji su samo po sebi eksluzivna, a pri tom imaju potencijal da im se vrednost uveća dodatnim sadržajima koji će se tu graditi. Naravno, mi smo tu za vas da vam ukažemo i na rešenja iz urbanističkih planova kako biste bili sigurni da smo mi Vaš partner za sigurnu budućnost.

Kvadrat donosi više od štednje

I tu je još jedna od nedoumica – da li se više isplati štednja u banci ili kupovina stana. I sami bankari nerado priznaju da tu trku polako gube jer je poslednjih godina trend smanjenja kamata na štednju, a stručnjaci  savetuju građanima  koji imaju malo veću štednju da je najbolja investicija kupovina stana. Razlog za to je niska kamatna stopa, koja će se kretati oko 0,2 odsto na godišnjem nivou, pa štednja novca u bankama više neće biti isplativa kao ranije kada je bila i 6 procenata.

Šta bi značilo da građanin koji recimo ima ušteđevinu od 40.000 evra  ima opciju da kupi stan ili da taj novac položi kao deviznu štednju? Ukoliko bi oročio na godinu dana sa godišnjom kamatom od 0,2 odsto, prihod bi bio 80 evra – godišnje. Da je kupio stan za 40.000 eura i izdao ga, prihod  bi bio od 150 do 200 evra mesečno jer je to prosečna vrednost za izdavanje jednosobnog stana u Kragujevcu.

Sve prognoze govore da će se trend smanjenje kamata na štedne uloge nastaviti i samim tim gradjanima koji žele da ulože novac i da imaju profit na dugi rok savet je kupovina stanaUkoliko se odlučite na ovu veliku odluku Grading sa svojih 25 godina iskustva može postati Vaš partner za sigurnu budućnost.

Pročitajte i ostale savete