Posebno mesto svakog doma – spavaća soba

Spavaća soba u svakom domu zauzima specijalno mesto. To je prostorija u kojoj svako treba da se oseća prijatno i uživa u njenoj atmosferi, jer u suprotnom nema okrepljujućeg sna ,relaksirajućeg odmora, niti uživanja u dobroj knjizi ili interesantnom filmu. Osim opuštajućeg ugođaja ona mora da bude funkcionalana i praktična.

Prvo o čemu razmišljamo pri uređenju spavaće sobe je krevet. U slučaju ovog komada nameštaja sasvim je opravdano da budete zahtevni i da ne štedite , jer ovde nije reč o običnom elementu prostorije, već preduslovu za dobar, okrepljujući san. Kvalitetan krevet je udoban,čvrst i dovoljno prostran. U spavaćim sobama najčešće se viđaju bračni kreveti standardnih dimenzija 200 x 120 / 140 / 160 / 180 cm.

Idealno mesto za krevet je ukoliko postavite uzglavlje uza zid i sa svake strane kreveta ostavite razmak od 60cm radi lakšeg pristupa.

Nameštaj za odlaganje garderobe je sledeće što morate uzeti u obzir. Uredni garderoberi u spavaćoj sobi najveća su želja većine ljudi . Ormari namenjeni odlaganju odeće razlikuju se u širini ali takođe zahtevaju 100 do 120 cm slobodnog prostora sa prednje strane.

Ormari svih veličina mogu se opremiti nosačima i policama izrađenim po meri kako bi se iskoristio svaki mogući centimetar. Umesto jednog ili dva gotova , naručite jedan ugradni po meri , od poda do plafona, te pažljivo isplanirajte raspored unutrašnjih polica.

Da spavajući provedemo veći deo života, zasigurno već znate, pa tako posebnu pažnju treba posvetiti izboru dušeka i jastuka. Oni pre svega moraju biti udobni i kvalitetni,a najbolji je onaj na kome se vi najbolje osećate.  Pažljivo isplanirajte svaki detalj , stvorite balans pravilnim rasporedom i uživajte u lepim snovima.

Pročitajte i ostale savete