Tri saveta kako da sami dizajnirate stan

Ako pratite trendove u uređenju i imate smisla za postizanje estetski savršenog prostora pomoću boja , rasvete i nameštaja možete se oprobati i dizajnirati sopstveni stan. Dizajneri enterijera vrlo vešto manipulišu prostorom i tačno znaju naćine da istaknu lepe moment u nekom dom, ali i da sakriju njegove nedostatke. U nastavku vam predstavljamo tri jednostavna saveta koji će vam pomoći da lakše dizajnirate stan.

PRVI KORAK – SLOŽITE PALETU BOJA

Prvi i osnovni korak je kreiranje palete boja koje će se provlačiti kroz vaš novi dom. Dizajneri obično odaberu nekoliko boja koje se međusobno dopunjavaju i koriste ih za zidove, pločice, nameštaj i detalje u svim prostorijama u domu. Na taj način stan dobija lepu, harmoničnu celinu. Sasvim je u redu da jedna prostorija u stanu bude stilski totalno drugačija, da se izgledom odvaja od ostalih. Pri kreiranju takvog stana treba biti posebno spretan u korišćenju materijala, boja, tekstura i nameštaja. Svakako nije na odmet angažovati ili se konsultovati sa dizajnerima kojima je ovo primarno zanimanje.

VIZUELNO POVEĆAJTE PROSTOR

Nemamo svi velike stanove ili prostrane dnevne boravke pa je svaki trik za lepši prvi utisak i te kako dragocen. Osim osnovnih pravila da kod manjih prostorija zidovi treba da budu svetlijih boja i bez previše nameštaja, treba voditi računa da nameštaj nije jako visok kako bi soba delovala prostranije, odnsono birati fotelje koje imaju tanke i niske naslone za ruke.

Na ovaj način ovi komadi nameštaja neće zakrčiti čitavu prosotriju. Drugi savet su velika ogledala koja omogućavaju više prirodne svetlosti i vizuelno povećavaju prostor. Ukoliko želite da promenite totalni utisak stana, postavite ogledala preko celih zidova, ali presečena lajsnama ili nekim ukrasnim bordurama ili neobično raspoređena kako prostor ne bi delovao poput izloga.

Videćete da će rezultat biti fenomenalan.

POSEBNE KOMADE NAEMEŠTAJA STAVITE U FOKUS

Ukoliko imate omiljeni komad nameštaja, pronađite savršeno mesto za njega. Zapravo, postavite ga tako da bude u centru pažnje.

Dizajneri uvek ističu da dobro uređen dom odlikuju predmeti koji nešto znače vlasniku ili su dizajnerski vrlo atraktivni. Zato se ne ustručavajte da u stan ubacite neku atraktivnu fotelju ili da svetlost lampe usmerite na neki komad nameštaja koji vam je značajan. Posebnu pažnju treba obratiti prilikom kupovine garniture za sedenje jer njih nećete menjati tako često.

Kod odabira takvih komada nameštaja pripazite na kvalitet, udobnost, dimenzije i izdržljivost tkanine. Ukoliko imate decu ili kućne ljubimce, dizajneri preporučuju modularne sofe i garniture , jer ukoliko se isfleka ili ošteti, uvek može da tapacirate samo jedan njen deo.

I za kraj jedan citat “Dizajner zna da je postigao savršenstvo ne kada nema šta da se doda, već kada nema šta da se oduzme”.

Pročitajte i ostale savete