Stan se ne kupuje svaki dan, zato…

Kragujevac, privredni i ekonomski centar Šumadije, univerzitetski grad koji poseduje klinički centar, predstavlja Meku za sve one koji pokušavaju da “iz centra” prokrče svoj put. Svako bi želeo da nađe svoj kutak u ovom gradu, koji ne spava.

Kragujevac nudi sve: stanove u izgradnji, novoizgrađene stanove i tzv. stare stanove; u samom centru, u širem centru, na periferiji. Svako ko krene u potragu za svojim mestom iz snova, mora da proveri „dubinu džepa“, naravno, da razmisli šta i gde želi, a onda da proveri još neke „sitnice“.
Da bi kupovina bila obavljena na valjan način, sa što manje stresa, ne zaboravite sledeće:

  • ukoliko kupovinu obavljate preko agencije, proverite ko vam prodaje stan – od kada su registrovani, koliko imaju zaposlenih ljudi, kakav im je imovinski status, da li su im računi u funkciji ili blokadi…
  • ukoliko je u pitanju nova gradnja, raspitajte se i ko je izvođač radova, posetite još neko njegovo zdanje, raspitajte se koliko dugo postoji firma…
  • ukoliko kupujete stari stan, proverite da li je vlasništvo “čisto” (1/1), da li je stan uknjižen…

Kupovina stana je, za većinu ljudi, najveći finansijski poduhvat u životu, tako da o takvom zalogaju treba dobro promisliti i pažljivo to izvesti.
Kada ste sve proverili i napravili uži izbor, vreme je da se bacite na „sitnice“. Napravite tabelu za sve stanove u užem izboru, sa istovetnim kolonama, i upisujte ocene – prednosti i mane svakog. Počnite od cene, preko kvadrature, funkcionalnosti, lokacije, blizine škole, vrtića, prodavnica… ali i da li je u blizini neka diskoteka ili magistralni put.

Obratite pažnju na raspored prostorija, proverite kvalitet stolarije, podova, izolacije i sanitarija… ali obratite pažnju i na samu zgradu – stepenice, lift, ulazni  hol, zajedničke prostorije, podrum.

Ukoliko ste u mogućnosti, povedite u razgledanje stana nekog stručnjaka ili bar nekog kome verujete, a može bez emocija da sagleda sve prednosti i mane.

Na kraju, kada uporedite tabele, u najvećem broju slučajeva će presuditi Vaše srce!

Pročitajte i ostale savete