Terasa – mala oaza za svakodnevno opuštanje

Kada je lepo vreme, svako ko ima terasu ili lođu, provodiće na njima dosta svog slobodnog vremena. Realizujte vaše ideje za uređenje i, uz malo mašte, pretvorite ovaj prostor u intiman cvetni kutak za relaksaciju, mesto gde se, uz kafu, čaj ili neko drugo piće po izboru, osluškuje jutarnja tišina, oseća večernja svežina i uživa u pogledu.

ZIDOVI I PODOVI

Uz samo par kukica mnogo toga možete popeti na visinu i bolje iskoristiti vaše kvadratne metre. Ako morate da štedite na prostoru i imate mali balkon, izaberite viseće saksije i tako iskoristite balkonski zid. Podne obloge terasa i balkona treba da čine skladnu celinu sa nameštajem, ukrasima i biljkama. Za to mogu da se koriste keramika, kamen, drvo, kao i mnogi materijali koji su otporni na spoljne uslove. Drvene podne obloge unose u ambijent toplinu i udobnost.

NAMEŠTAJ

Uvek birajte komade nameštaja koje možete lako da premeštate i koji ne zauzimaju puno prostora, kako biste ga lako mogli ukloniti kada dođe zima. Nameštaj na rasklapanje veoma je praktičan i lak za odlaganje. Birajte nameštaj od prirodnog drveta ili veštačkih materijala koji podržavaju drvo, i koji će biti otporni na vremenske promene, padavine i oscilacije u tamperaturi. Trščane stolice, jastuci i podesivi stolovi su idealni za male terase da izgledaju prostrano i udobno.

BILJE NA TERASI

Terasa bez cveća i nije prava terasa. Ništa ne može da oživi prostor kao biljke. Ubacite zato puno manjih biljaka uz ogradu i zid. Nabavite biljke puzavice i dobićete zelenu oazu. Ovo je dobar trik i za kamuflažu nekog zida ili police. I ne samo cveće, na terasi možete gajiti i začinsko bilje pa čak i malo povrća. Vertikalne bašte svoje mesto mogu naći i na ogradi balkona ili terase.

NE ZABORAVITE NA OSVETLJENJE

Napravite intimnu atmosferu u kojoj ćete uživati i u večernjim satima, uz pomoć lampiona ili starinskog fenjera. Pomoću zidnih lampi možete postići opuštajuću atmosferu. Akcentovana i prigušena svetla su najbolji izbor. Ljubitelji romantike se mogu poigrati sa svećama koje će, pravilno raspoređene, stvoriti idealnu atmosferu.

DEKORATIVNI DETALJI

Budite obazrivi i kada je u pitanju estetika, jer sigurno je da će prevelik broj detalja i boja preopteretiti prostor. Birajte jastučiće i prostirke veselih boja za vašu terasu kako bi ona odisala dobrim raspoloženjem. Dovoljno je da nameštaj koji već imate prefarbate nekom veselom bojom kako bi cela terasa živnula. Upotrebite ćebe kao prostirku za sedenje i eto nove dimenzije uživanja!

Pročitajte i ostale savete