Kako da imate savršenu rasvetu u stanu

Svetlost, kako prirodna tako i veštačka, zapravo je jedan od najvažnijih činilaca pri oblikovanju prostora. Dobro osvetljenje je zaslužno što Vaš dom odiše prostranstvom, toplinom i pruža osećaj dobrodošlice.

Rasveta u kući ima estetsku i funkcionalnu ulogu i doprinosi boljem izgledu domaćinstva. Dakle, kako organizovati osvetljenje na najbolji način?

Spavaća soba

U spavaćoj sobi treba imati osvetljenje koje će da ostvari krajnje relaksiranu atmosferu, a u isto vreme i da omogući da se u pojedinim delovima sobe čita ili obavlja neka druga aktivnost.

Osnovno osvetljenje može biti realizovano pomoću svetiljki iz spuštenog plafona, lustera, plafonjera ili zidnih svetiljki, mada je bolje imati par difuznih zidnih svetiljki i stonu lampu na noćnom ormariću.

Trpezarija

U trpezariji je važno dobro osvetliti sto rasvetnim telom koje direktno baca svetlost. Ono mora biti efektno, ali pre svega funkcionalno. Ovo zahteva korišćenje mešavine direktnog i indirektnog osvetljenja. Iznad trpezarijskog stola treba da dominira luster, koji će služiti i kako kao dekorativni element, tako i kao glavni izvor osvetljenja za obedovanje. Indirektnim osvetljenjem možemo naglasiti slike, vredan servis ili srebrninu. U svečanijim prilikama smanjite količinu osvetljenja kako bi se dobio utisak “večere pod svećama”.

Kuhinja

Kuhinja je, pre svega, radni prostor koji zahteva funkcionalno osvetljenje radnih površina.  Poželjno je da radna ploča, šporet i sudopera budu dobro osvetljene sa usmerenom svetlošću nadole. Ukoliko posedujete viseće elemente iznad radnih površina, možete na njihovo dno montirati svetiljke koje će vam pružiti dovoljno svetla za rad. Birajte ekonomične izvore svetlosti poput neonskih cevi ili led traka.

Kupatilo

Kupatila traže halogenu rasvetu koja daje intenzivno belo svetlo. U kupatilu vam je potrebno jako i ujednačeno svetlo bez senki, kako bi mogli da se obrijete, našminkate ili sredite frizuru. U manjim kupatilima će svetla iznad ogledala biti dovoljna da osvetle celu prostoriju, dok će u većim biti potrebne i svetiljke na tavanici. Poželjno je koristiti dva tipa rasvete: direktno, jačeg intenziteta potrebno za šminkanje, brijanje i slično, i drugo malo slabije pri korišćenju tuša, lavaboa ili sanitarija.

Dnevna soba

Osvetljenje u dnevnoj sobi mora da zadovolji širok spektar različitih aktivnosti. Masivni lusteri i visilice jesu odgovarajući za visoke plafone ali ne i za spuštene. Luster nije obavezan u dnevnoj sobi, ali nije ni suvšan. Može uspešno da ga odmeni ili dopuni par zidnih svetiljki, postavljenih tako da ističu određene detalje. Lampe su osnova estetike prostora.

Slike i posteri se osvetljavaju niskovoltažnim lampama sa halogen-tungsten sijalicama. Računar i TV zahtevaju svetlo niskog intenziteta koje neće imati odsjaj i neće ometati gledanje slike na njemu. Ukoliko je dnevni boravak uži, efekat širine se može postići strateškim osvetljavanjem zidova. To znači da uz jako plafonsko osvetljenje treba imati dodatne izvore svetla koji dopiru sa zidova, stolova, poda.

Dakle, i sa osvetljenjem možete da budete kreativni, stoga – pustite  maštu na volju!

Pročitajte i ostale savete