Kako da uredite kuhinju?

Kuhinje su oduvek bile duša porodičnog doma, a poslednih godina su u trendu kao trening-centri novih tv zvezda – svetski poznatih kuvara. Kako je urediti?

Za početak, gledajte funkcionalnost. Pri uređenju kuhinje najvažniji je raspored elemenata. Važno je da odredite gde će vam biti sudopera, frižider i pećnica (šporet). Ovi elementi moraju biti blizu jedni drugima da bi se olakšalo kretanje po kuhinji, ali ne spojeni (zbog različitih funkcija koje obavljalju – hlađenje/grejanje). Setite se i svih drugih stvari koje smatrate neophodnim, kako ne biste za par meseci poželeli kuhinjski aparat koji nemate gde da smestite.

Kada napravite raspored koji vam najviše odgovara, pređite na boje… Boje su od presudnog značaja, jer one su te koje određuju „temperaturu“ i stil vašeg kuhinjskog prostora. Kada su u pitanju boje u modernim kuhinjama, raspon je od jarkih pa sve do neutralnih. Prilikom kombinacije boja za kuhinju nemojte zaboraviti na boju frižidera, šporeta kao i drugih aparata.

Kao podne obloge mogu se koristiti  tarket, keramičke pločice, ,laminat… Najvažnija stvar je da pod bude lak za održavanja zbog prisustva vlage i prljanja, i da se estetski dobro uklopi sa ostatkom prostora. Svetle, pastelne boje s primesama bele povećavaju prostor, a jarke boje oživljavaju mini kuhinju.

U kuhinji se od materijala najčešće koriste lakirane površine, matirana stakla, nerđajući čelik, hrom i drvo. Birajte materijale koji trpe vodu i vlagu. Materijali koji se koriste za izradu nameštaja i radne ploče mogu da budu kombinacija iverice, furniranog i bojenog medijapana, drveta, inoksa, stakla, granita itd.

Prilikom odabira nameštaja za kuhinju, ne smemo misliti samo na estetski dojam nego  više na organizaciju kuhinje. Za početak nabavite niske ormariće (čija gornja površina služi kao radna ploča) i popularne viseće ormariće.

Jedan od predloga je da sa unutrašnje strane kuhinjskog ormarića okačite ono što svakodnevno koristite prilikom kuvanja.  Ukolliko imate kuhinjski ormar, u njega možete da stavite šipku na kojoj će da vise tiganji ili manje šerpe, a ispod će vam ostati prostor za još sudova. Viseće ili podne police i ormari neka vam budu lako dostupni. Ako imate mesta, produžite viseće ormariće sve do plafona – više polica, manje čišćenja prašine. Umesto dubokih polica, koristite fioke i ormariće na izvlačenje.

Rasveta je takođe bitan element u kuhinji. Radna ploča mora biti dobro osvetljena. Ugrađena svetla u plafonu mogu biti lep dodatak modernoj kuhinji, a led trake ispod visećih kuhinjskih elemenata  će osvetliti radnu površinu i povećati prostor. U nastavku Vam predlažemo nekoliko detalja koje mogu doneti svež i orginalan izgled kuhinji :

  1. Potražite različite i neobične drške. Metal, drvo i keramika su uobičajeni izbori za drške i ručice tako da izborom nečega pomalo neobičnog možete uneti vaš lični stil u kuhinju. Probajte kako se kožne ručice  savršeno uklapaju sa drvenim fiokama . Takođe dobićete i element iznenađenja svakome ko ovo primeti.
  2. Bakarna sudopera. Bakar je veoma popularan materijal, koji se u kuhinji koristi od davnina. Često se koristi za lonce i šerpe, ali ga možete iskoristiti i za sudoperu. Skromnija od mermerne ali i dalje stilizovana, bakarna sudopera je nesvakidašnji ali odličan izbor.
  3. Dodajte više svetla Kuhinje obično imaju već ugrađene sijalice iznad šporeta i mesta za pripremanje hrane. Ipak, dodavanjem jednostavne lampe na pult ili sto možete dati sasvim drugačiji osećaj prostoriji.
  4. Detalji od nerđajućeg čelika. Nerđajući čelik je sjajan materijal za pult i često se koristi u profesionalnim kuhinjama. Nerđajući čelik u kombinaciji sa keramičkim pločicama i ormarićima od iverice daje kuhinji blag i uredan izgled.
  5. Dodajte nešto staromodno. Spajanje savremenog i staromodnog nameštaja je stil koji se često koristi i može odlilčno da izgleda u svim prostorijama. Okačite staromodnu policu sa začinima koja dopunjuje savremenu komodu. Ovo će dati vašoj kuhinji lični pečat, da ne pominjemo i da izgleda odlično.
  6. Koristite sveže začine. Saksije sa svežim začinima unose dodatnu energiju u kuhinju i idealne su za dodatnu dekoraciju oko prozora . Ako nemate dovoljno prostora na vašem pultu, možete okačiti jednostavnu policu sa začinima na zid.

I na kraju prilagodite kuhinju sebi, a ne sebe kuhinji.

Pročitajte i ostale savete