Selidba – kako proći sa što manje stresa?

Preseljenje može biti jedan od uzbudljivijih trenutaka u životu.

Ili može biti isto tako negativan, nepoželjan događaj. U stvari, selidbe zauzimaju visoko mesto na lestvici stresa.

Kako da doživite selidbu malo manje stresno i draže? Verovali ili ne, postoje stvari kojim selidbe možete učiniti pozitivnim iskustvom.

Evo nekoliko saveta kako da olakšate sebi ove stresne trenutke:

 • Označite gde ste šta spakovali

Naoružajte se markerima i čvrstim širokim trakama kojima ćete ojačati dno kutija pre nego što počnete u njih slagati stvari. Imate li priliku, pojačajte dno kutije dodatnim slojem kartona. Kad je kutija spremna za zatvaranje, markerima označite koja je gornja strana te u koju prostoriju novog stana je treba odneti. Preko gornje strane kutije zalepite list papira i na njega napišite što se u kutiji nalazi. Tako ćete u svakom trenutku znati gde vam je šta. Kutije s lomljivim stvarima posebno označite.

 • Spakujte se u manje kutije

Manje kutije poželjnije su za selidbe. Velike kutije puno je teže nositi i zadavaće vam muke već u trenutku kada ih pokušate odgurati. Ovo je vrlo važno kada pakujete knjige ili teže stvari pod kojima bi dno većih kutija moglo popustiti u najnezgodnijem trenutku. Ne zaboravite i ove kutije ojačati i na njih napisati gde ih treba odneti i šta sadrže.

 • Prilika da pobacate sve što vam ne treba

Većina ljudi godinama skuplja nepotrebne stvari u domu koje ih, hteli to priznati ili ne, zatrpavaju . Rešite se svega toga, poklonite, darujte onima kojima je potrebno, a ono što je neupotrebljivo bacite.

Učinićete dobro delo, smanjiti količinu stvari za pakovanje i prenošenje, novi prostor nećete opteretiti predmetima koji vam nisu potrebni i koje ionako godinama niste koristili i verovatno nikada više i nećete.

 • Za kraj još par korisnih uputstva :
  1. Odaberite pravo vreme za selidbu (najbolji je vikend kada su najmanje gužve)
  2. Na vreme nabavite kutije za selidbu ili velike čvrste plastične vreće s ručkama u kojima je lakše nositi stvari.
  3. Pre nego što unesete stvari u novi prostor odredite prostor u stanu u koji ćete složiti sve donešene kutije
  4. Kutije s lomljivim stvarima označite posebnim bojama ili trakama kako biste nosačima naglasili da je reč o posebnom teretu.

Pročitajte i ostale savete